¿Què és la psicoteràpia?
Desobeint les recomanacions del meu dissenyador de la web, no he fet un apartat de “qui soc jo” perquè qui jo soc m’ho quedo per mi. Penso que el que és interessant és que quedi patent la meva manera de treballar i he intentat que això es destil.li al llarg d’aquesta pàgina web. Sempre soc a temps de canviar, i això és quelcom que m’agradaria ressaltar: sempre tenim l’oportunitat de canviar. És en això en el que consisteix un procés terapèutic.
La teràpia és un procés de canvi, de LLIBERTAT. Es tracta de prendre consciència dels patrons que tenim instaurats i escollir de quina manera volem funcionar.
De vegades, ens veiem atrapats repetint els mateixos “balls” en nosaltres mateixos i en els demés, i no veiem la manera de “ballar” diferent. En ocasions, no som ni conscients ni de les “danses” que ens atrapen.
El procés psicoterapèutic genera i/o activa els teus propis recursos, el teu coneixement, el que hi ha en TU, per poder escollir què i com “ballar”.
Trajectòria
Vaig obtenir el grau de Psicologia a la Universitat de Barcelona (2004). Tot i ser una meravellosa institució on hi ha professors i professores de gran prestigi, jo personalment vaig tenir la sensació de no estar preparada en obtenir el títol.
Vaig aconseguir que em contractessin al lloc on vaig fer les pràctiques de final de carrera, el centre I.T.A, Institut de Trastorns Alimentaris. He treballat a diferents centres psicològics. La pràctica clínica i el treball en equip han anat engrossint el meu coneixement i la meva seguretat professional.
He tingut l’honor de poder beure de gran professionals. En son molts, però m’agradaria ressaltar aquest tres mestres: en Manuel Villegas Besora, Luís Santiago i Lorna Smith Benjamin, ja que les seves ensenyances vertebren la meva pràctica clínica.
Al Manel Villegas el vaig conèixer realitzant el Máster de Teràpia Cognitivo Social a la Universitat de Barcelona (2007) i en els seus nombrosos seminaris sapiencials. Al Luís Santiago, realitzant diferents estudis que ofereix el seu centre Kine: Intervenció Familiar Sistèmica (2012) Intervenció amb famílies d’adolescents problemàtics (2014), Teràpia Breu Estratègica Centrada en solucions (2015). I a Lorna Benjamín Smith banyant-me en la teoria creada per ella, anomenada Teràpia Reconstructiva Interpersonal al Centre Hestía.
La psicologia és, al meu entendre, una ciència relativament jove que està en constant desenvolupament. És per això que crec que qui ens dediquem a aquesta professió hem d’estar en formació continuada, per adquirir i integrar en els nostres coneixements nous aprenentatges i coneixements.
Actualment:
– Tinc la meva consulta al barri de Gràcia a Barcelona, situada al Centro Balmes.
-Dirigeixo el Centro Khepra, especialitzat en el tractament dels Trastorns Alimentaris i els Trastorns de Conducta.
-Soc docent en el Màster Psicoteràpia Constructivista, Sistèmica i Existencial.
Com treballo?
Voler estar bé és un acte d’amor i responsabilitat amb tu mateix i amb el món.
L’orientació constructivista, existencialista i sistèmica em permet fer un treball amb una mirada cap a la persona i cap al sistema en el que viu.
De la teva història, de com has construït les teves experiències, dels contextos en els que has viscut (els jocs que es porten a terme en la teva família d’origen o la creada, els rols que has establert en les relacions, les jerarquies explícites o implícites, etc.). De tot això, traurem el sentit de perquè et passa el que et passa i, més important encara, entendrem com realitzar el canvi que desitges.
Faig meves les tres actituds bàsiques del terapeuta que postulava Carl Rogers:
-Acceptació incondicional, totes les persones som dignes d’afecte.
-Empatia: l’empatia entesa no com agradar-te sinó ser-te útil pel teu benestar.
-Autenticitat, honestedat y coherència.
serveis
Qualsevol dels serveis es poden fer de forma online com també presencial
Teràpia individual
Es tracta d’un procés en que la persona es coneix, pren consciència de com funciona i genera tot el necessari per aconseguir el canvi que vol.
Teràpia familiar
És possible treballar amb la família, encara que no estiguin tots presents. Pot ser que un fill o filla adolescents no vulguin assistir-hi. I, si son petits, és millor deixar-los al marge. Treballar amb la família és una oportunitat d’or, ja que accelera i potencia els resultats. Cada vegada són més els pares que s’adonen que a través dels seus canvis poden ajudar moltíssim als seus fills.
Teràpia de Parella
Es pot sol·licitar teràpia de parella per resoldre problemes conjugals, per millorar, inclús per tancar una relació d’una manera sana.
Teràpia en grup
Les sessions grupals permeten treballar en viu les relacions socials, enriquir-se de les opinions, les experiències i l’acompanyament de les persones que formen el grup.
Reflexions
Aquesta secció l’he elaborat amb dos propòsits. D’una banda, donar a conèixer de manera més tangible la meva manera de treballar. I de l’altra, agilitzar el procés terapèutic. En els darrers anys, s’han creat algunes orientacions terapèutiques on el fi és aconseguir el canvi en el mínim de sessions. Jo soc del parer que depèn de la demanda de la persona i de la realitat, en algunes ocasions això serà possible i en d’altres no. Normalment, demanem ajuda quan portem alguns anys patint, tenim una manera de funcionar integrada amb nosaltres al llarg dels anys. De vegades, si volem fer un canvi sòlid i durador en el temps el procés s’allarga. Dependrà de molts factors, com la motivació i l’esforç, i també, per descomptat, la destresa del terapeuta.
Cada pacient que se sent bé, que et parla del canvi que ha produït, que el sent d’arrel i sòlid dona sentit a la nostra professió. I interessa fer aquest canvi el més eficient possible, pel benestar de la persona, pel seu temps, i també, perquè no dir-ho, pel cost econòmic. Però sobretot interessa fer-ho bé.